Betelové oříšky

Jeden z nešvarů domorodců, s nímž se setkáváme v každém větším městě je žvýkání betelových oříšků. Za 1.000 Rp se dají koupit 4 oříšky (pinan) s trochou vápna (sapur) a nějakých jehněd (siri). Oříšky se rozloupnou nebo celé vloží do úst a žvýkají po přidání jehněd s trochou vápna. Po chvíli se začne vylučovat cihlově červená šťáva, extrakt působí tlumícím a omamným způsobem na mozek. Také jsem je vyzkoušel.

Betelové ořechy jsou (dle Ottova slovníku naučného) plody palmy arekové. Nezralé, rozkrájené plody nebo jejich zralá jádra se balí do čerstvých listů betelového pepře, jejichž jedna strana je potřena navlhčeným vápnem. Vápno se přidává kvůli zmírnění ostré kořeněné chuti šťávy z listů. Žvýkání je národním zvykem domorodců. Požívání podporuje tvorbu slin, barví sliny zuby i rty načerveno, zuby častějším požíváním zčernají. U nováčků má první požití podobný účinek jako doutník. Při mírném požívání prý podporuje zažívání a zapuzuje horečku, při častější aplikaci způsobí vypadávání zubů. Obsahuje zřejmě alkaloid podobný nikotinu.